Mandula jó döntései

Category: Labdarúgás

Mucsy Anna Mandula egy éve komoly válaszút elé érkezett. A 18 éves vízilabdázó úgy véli, jól döntött, amikor a spanyol helyett a magyar válogatottat választotta, majd Madridból az OB I-es bajnok UVSE-be igazolt.

Pusztai Viola „Olyan volt, mintha csak egy hónap telt volna el” – pedig valójában négy évet töltött Mucsy Anna Mandula Spanyolországban. Amikor családjával megérkezett Madridba, egyáltalán nem beszélt spanyolul, és ettől annyira megrémült, hogy az is eszébe jutott, abbahagyja a vízilabdát. Aztán az édesanyja rábeszélte, hogy ne tegye.

– Most már nagyon örülök, hogy így történt – mondja a 18 éves pólós. – Kezdetben valóban féltem az új környezettől, hiszen senkit sem ismertem, de gyorsan megtanultam a nyelvet, és fél év után már remekül megértettem magamat a csapattársaimmal. Másfél év után pedig már tökéletesen beszéltem spanyolul.

Mucsy Anna Mandula

Mucsy Anna Mandula

Közben a pólóban is remekelt, többek között a madridi ifjúsági bajnokság legjobb játékosának választották, illetve a Mamen Heredia-tornán kétszer is kiérdemelte ezt a címet. A teljesítményére természetesen idehaza is felfigyeltek, így 2015-ben meghívták a bakui U17-es Európa-bajnokságra készülő magyar korosztályos válogatott keretébe.

Csakhogy komoly választás elé került.

– El kellett döntenem, hogy a magyar vagy spanyol színeket akarom képviselni, az előbbit választottam, és nem is bántam meg. Spanyolországban olyan iskolába jártam, amelyben reggelente profi edzők tartottak nekünk tréningeket, de a döntésem után közölték, hogy a következő tanévet már nem tölthetem náluk. Ezért költöztem haza, és igazoltam az UVSE-be. Amikor klubot választottam, szem előtt tartottam, hogy kik azok az edzők, illetve játékosok, akikkel együtt dolgozhatok, milyen az edzések minősége, és milyen eredményeket ért el a csapat.

A női OB I bajnokával nem fogott mellé, hiszen a válogatott, sőt, január óta Európa-bajnok csapattársaktól rengeteget tanult a szezonban, még úgy is, hogy annak az első felét a második számú csapatban töltötte. Mint mondja, amikor velük edzett, mindig segítőkészek voltak, és kijavították a hibáit, új technikákkal ismertették meg.  Úgy érzi, különösen abban fejlődött, hogy jobban átlátja a játékot, felismeri a helyzeteket, és a lövése is javult.

Mandula, aki a pólózás alapjait a Vasasban Csapó Gábortól, illetve Faragó Tamástól tanulta, majd a technikai elemeket Nádor Zsombor keze alatt sajátította el, már az első OB I-es idényében bajnoki címet ünnepelhetett. A lilák a tavalyi döntőtől eltérően idén kevesebb izgalmat okoztak szurkolóiknak, ugyanis az öt helyett három mérkőzés is elégnek bizonyult a Dunaújvárossal szemben, hogy újra elhódítsák a trófeát.

– Mindenki azzal a szándékkal indult a döntőnek, hogy megnyerjük az első három meccset, és azzal meg is van a bajnoki cím. De nincs megállás, hiszen ránk, fiatalokra az ifjúsági bajnokságban még vár a rájátszás. Az alapszakaszt megnyertük, bár a BVSC-vel még pótolnunk kell az elmaradt meccsünket, és az ötcsapatos, kétfordulós rájátszásban is az a célunk, hogy minden mérkőzést hozzunk, és bajnokok legyünk. Nagyon izgalmas összecsapásokra van kilátás.

A bajnoki aranyérem mellett továbbá azért dolgozik, hogy tagja lehessen a nyári U19-es Európa-bajnokságra utazó juniorválogatottnak, majd decemberben a saját korosztálya, az U18 világbajnokságán is vízbe szállhasson.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS